Kebab z frytkami i bukietem surówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso obsypać przyprawa do kebaba dzien przed przygotowywaniem. Nabić ciasno na długie metalowe szpikulce do szaszłyka (można je pociąć na mniejsze kawałki żeby nie spadało). Mięso piec na grillu- powiesic szpikulec nie na siatce do pieczenia ale np. nad grillem czy w murowanym (ja tak zrobiłam) naczepić o takie boczne schodki. Należy uważać żeby do mięsa nie sięgnał ogień. Co jakis czas gdy boki będą upieczone ściągnąć patyk i ściąć wierzch mięsa. Powtarzac czynność aż upieczemy całość. Ścięte mięso wsypac na tackę do pieczenia na grillu i jeszcze chwile podpiec by było ciepłe.
2.Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmazyć i posolić.
3.Marchewkę obrac i zetrzec na tarce na grubych oczkach. Sałate i kapustę poszatkować. Ogórka obraca i pokroić. Pomidora pokroic w ćwiartki. Posypac koperkiem.
4.Podawać wszystko razem ścięte i podgrzane mięso z frytkami i warzywami.
Komentarze