Keczup z dyni

4.5 (161 ocen)

  • 60 min

Keczup z cukinii już był, teraz pora na przetestowanie dyni. Przepis jest bardzo podobny, dodałam jedynie więcej czosnku i inne przyprawy. Keczup w tej wersji ma głbęszy smak i kolor.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg dyni (bez skórki i pestek)
    3 cebule
    6 papryk czerwonych
    3 ząbki czosnku
    2 koncentraty pomidorowe po 190 g
    1/3 szkl octu 10%
    100 g cukru
    2 łyżki soli
    pieprz cayenne
    1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka kminku
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Keczup z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię szatkujemy na tarce. Papryki i cebule obieramy, rozdrabniamy w malakserze. Warzywa przekładamy do wysokiego garnka i zasypujemy solą. Odstawiamy na 30 minut. Następnie gotujemy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy cukier, ocet i gotujemy przez 20 minut już bez pokrywki. Dokładamy koncentrat pomidorowy, przeciśnięte ząbki czosnku i pozostałe przyprawy. Po kolejnych 20 minutach gotowania miksujemy powstałą masę. Gotowy keczup przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować