Keczup z cukinii już był, teraz pora na przetestowanie dyni. Przepis jest bardzo podobny, dodałam jedynie więcej czosnku i inne przyprawy. Keczup w tej wersji ma głbęszy smak i kolor.
60 min
Składniki:
1 kg dyni (bez skórki i pestek)
3 cebule
6 papryk czerwonych
3 ząbki czosnku
2 koncentraty pomidorowe po 190 g
1/3 szkl octu 10%
100 g cukru
2 łyżki soli
pieprz cayenne
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka kminku
1.Dynię szatkujemy na tarce. Papryki i cebule obieramy, rozdrabniamy w malakserze. Warzywa przekładamy do wysokiego garnka i zasypujemy solą. Odstawiamy na 30 minut. Następnie gotujemy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy cukier, ocet i gotujemy przez 20 minut już bez pokrywki. Dokładamy koncentrat pomidorowy, przeciśnięte ząbki czosnku i pozostałe przyprawy. Po kolejnych 20 minutach gotowania miksujemy powstałą masę. Gotowy keczup przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez 15-20 minut.
Komentarze