Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się małe pulpeciki z mięsa mielonego, z pysznym pomidorowym sosie. Nie może w nich zabraknąć takich składników jak oliwki i feta, którym zawdzięczają swój ciekawy smak.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    80 g oliwek czarnych
    1 średnia cebula
    250 g pomidorów pelati z puszki
    20 g koncentratu pomidorowego
    4 kromki chleba
    60 g sera feta
    1 jajko
    1 pęczek natki pietruszki
    3 łyżki mleka
    3 łyżki brendy
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 szklanki wody
    1/2 łyżeczki cukru
    pieprz czarny
    sól
    oliwa z oliwek
    Dodatkowo:
    40 g sera feta
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Masę dzielimy na pół. Jedna posłuży nam do pulpetów, druga zaś do sosu.
    Sos:
    W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy połowę masy cebulowo-pietruszkowej. Smażymy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy pomidory pelati, koncentrat pomidorowy i 1 łyżkę brendy. Mieszamy, dodajemy wodę, zmniejszamy ogień i dusimy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, cukrem i solą.
  • 2. Pulpeciki:
    Chleb obieramy ze skórki i rozdrabniamy miąższ. Oliwki drobno siekamy . Do mięsa dodajemy drugą połowę mieszanki cebulowo-pietruszkowej, posiekane oliwki, miąższ chleb i pokruszony ser feta. Dodajemy jajko, 2 łyżki brendy, mleko i przyprawiamy do smaku cynamonem, świeżo mielonym pieprzem i solą. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ręce smarujemy oliwą i formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy pulpeciki na złoto-brązowy kolor. Usmażone pulpety wkładamy do sosu i dusimy wszystko razem jeszcze około 5 minut. Pulpety wykładamy na talerz, polewamy sosem. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą i posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować