• 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosty przepis na pyszne świąteczne ciasto.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    25 dag cukru
    25 dag mąki pszennej tortowej
    25 dag masła lub margaryny
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    1 łyżka spirytusu
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    15 dag orzechów włoskich (łuskanych)
    10 dag suszonych moreli
    15 dag rodzynek
    10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
    10 dag migdałów
    tłuszcz i bułka tarta do foremek
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy bakalie: orzechy siekamy, morele kroimy w kostkę. Rodzynki moczymy 15-20 minut w ciepłej wodzie i odsączamy. Migdały zalewamy wrzątkiem, ostawiamy na kilka minut, odsączamy, zdejmujemy skórki i siekamy (można użyć migdałów w słupkach lub w płatkach). Skórkę pomarańczową kroimy w kostkę.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy wanilię, spirytus, przesianą mąkę z proszkiem oraz stopione i przestudzone masło lub margarynę. Miksujemy. Dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto wykładamy do dwóch natłuszczonych i wysypanych tartą bułką foremek tzw. keksówek o wymiarach 20cm x 8cm (wymiary dna foremki).
    Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem (najlepiej sprawdzić szpilką do szaszłyków).

Porady

Jeśli używamy foremek silikonowych, nie trzeba ich natłuszczać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować