5 jajek
25 dag cukru
25 dag mąki pszennej tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka pasty waniliowej
15 dag orzechów włoskich (łuskanych)
10 dag suszonych moreli
15 dag rodzynek
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
10 dag migdałów
tłuszcz i bułka tarta do foremek
1.Przygotowujemy bakalie: orzechy siekamy, morele kroimy w kostkę. Rodzynki moczymy 15-20 minut w ciepłej wodzie i odsączamy. Migdały zalewamy wrzątkiem, ostawiamy na kilka minut, odsączamy, zdejmujemy skórki i siekamy (można użyć migdałów w słupkach lub w płatkach). Skórkę pomarańczową kroimy w kostkę.
2.Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy wanilię, spirytus, przesianą mąkę z proszkiem oraz stopione i przestudzone masło lub margarynę. Miksujemy. Dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy.
3.Ciasto wykładamy do dwóch natłuszczonych i wysypanych tartą bułką foremek tzw. keksówek o wymiarach 20cm x 8cm (wymiary dna foremki).
Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem (najlepiej sprawdzić szpilką do szaszłyków).
Porady
Jeśli używamy foremek silikonowych, nie trzeba ich natłuszczać.
Komentarze