Keks z bakaliami to jedno z ciast które często gości na naszym świątecznym stole. Tym razem wśród bakalii znalazły się suszone owoce goji które wspaniale komponują się z całością nadając ciastu "zdrowego" akcentu:))
1 godz. 30 min
Składniki:
25 dag masła/margaryny
5 jajek
25 dag mąki + 1 łyżka do obsypania bakalii
20 dag cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżki dobrego alkoholu
40 dag bakalii - rodzynki, suszone owoce żurawiny, skórka pomarańczowa, siekane orzechy, migdały, suszone śliwki, morele, figi, marmoladki, owoce kandyzowane, suszone owoce goji
Keks z jagodami goji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakalie pokroić n mniejsze części, żurawinę, rodzynki i owoce goji można wcześniej sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Przełożyć do miseczki obsypać 1 łyżką mąki wtedy bakalie nie opadna w cieście.
2.Żółtka odzielić od białek. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku i nadal ucierać. Makę przesiać z proszkiem powoli dodawać do ciasta. Dodać alkohol. Białka ubić na sztywną pianę, po łyżce dodawać do ciasta delikatnie mieszajac. Na koniec dodać bakalie i wymieszac łyżką. Przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem.
3.Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 50 minut - do suchego patyczka.Obsypać cukrem pudrem.
Komentarze