Kieszonki z farszem brokułowo-serowym

4.5 (171 ocen)

Kieszonki z piersi kurczaka z nadzieniem z brokuła i żółtego sera. Mięsko w apetycznej glazurze, pikantnie doprawione. Przepis na udany obiad.

Składniki:

  • 8 pojedynczych filetów z piersi kurczaka (łącznie 1,2 kg)
    sól
    pieprz kolorowy mielony

    Farsz:
    400 g brokuła
    2 ząbki czosnku
    200 g żółtego sera
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku

    Glazura:
    4 łyżki ketchupu pikantnego
    2 łyżki oliwy
    1 jajko
    1 łyżka ziół prowansalskich suszonych
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Kieszonki z farszem brokułowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kieszonki z farszem brokułowo-serowym 1. Mięso umyć, wysuszyć, naciąć głębokie kieszenie. Następnie natrzeć solą i kolorowym pieprzem w środku nacięć i na wierzchu - włożyć na kilka godzin do lodówki.
  • Kieszonki z farszem brokułowo-serowym 2. Brokuła pokroić na małe kawałki, gotować 10 min w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Następnie pognieść tłuczkiem do ziemniaków lub posiekać. Dodać starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej czosnek i ser. Wymieszać. Farsz doprawić do smaku.
  • Kieszonki z farszem brokułowo-serowym 3. Nadzienie umieścić w naciętych otworach filetów. Mięso spiąć wykałaczkami, by farsz nie wypadał.
  • Kieszonki z farszem brokułowo-serowym 4. Składniki glazury dokładnie wymieszać.
  • Kieszonki z farszem brokułowo-serowym 5. Pastą nasmarować mięso. Filety ułożyć w formie (28 x 38) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Kieszonki z farszem brokułowo-serowym 6. Piec 40 min (200 st. C). Przed podaniem usunąć wykałaczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować