kiszone ogórki na zimę to przetwory których nie może zabraknąć w domowej spiżarni:) Zjada się ich dużo i chętnie. Idealne w zimie do sałatki czy zupy ogórkowej.
Składniki:
dowolna ilość ogórków
korzeń chrzanu
czosnek
ziele angielskie
gorczyca
liście laurowe
koper
opcjonalnie: liście czarnej porzeczki i dębu
Zalewa:
woda
sól ( na 1 l wody 1 łyżka soli)
Kiszone ogórki na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki dokładnie myjemy i ściśle układamy w czystych słoikach ( np litrowych).
2.Do każdego słoika, pomiędzy ogórki wkładamy przyprawy: na jeden słoik : 2 ziarenka ziela angielskiego, szczypta gorczycy, 1 listek laurowy, 2 kawałki chrzany ( ok 3-4 cm), 2-3 ząbki czosnku,jedną łodygę koperku z baldachem ( gdy baldaszek jest mały wkładamy dwa), 1 liść dębu i 1-2 liście czarnej porzeczki.
3.W garnku zagotowujemy wodę z solą. Ilość wody zależy od ilości przygotowywanych słoików.
4.Ogórki zalewany gorącą zalewą, tak aby woda zakryła całkowicie ogórki. Dobrze zakręcamy i ustawiamy słoik do góry dnem. Jak ostygnie słoiki można odwrócić i wynieść do spiżarki.
Komentarze