kompot truskawkowy z cytrynką na zimę

5 (172 ocen)

  • 20 min

sezon truskawkowy w pełni więc czas na zaprawy.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    plasterki cytrynki

    zalewa:
    zalewę w skali 1:1 czyli 1 litr ciepłej wody na około 1 kilogram cukru

    słoiki
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Kompot

Kompot truskawkowy z cytrynką na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kompot truskawkowy 1. Truskawki umyć, pozbawić je szypułek.
  • kompot truskawkowy 2. Włożyć do wyparzonych słoików. Następnie cytrynę pokroić na cienkie plasterki i włożyć do każdego słoika po 1 plasterku.
  • kompot truskawkowy 3. Przygotowujemy zalewę z ciepłej wody i cukru w skali 1:1 czyli 1 litr wody na 1 kilogram cukru. Można dać mniej lecz ja uważam ,że kompot do słoika musi być słodki. Napełniamy słoiki wypełnione truskawkami. Wycieramy ranty słoika aby były suche i zakręcamy je dekielkami. Pamiętaj,że dekielek musi pasować do słoika takiego, który ma tyle samo kresek na górze rantu, co na dekielku.
  • gotowanie 4. Pasteryzujemy 10 minut w garnku z gorącą wodą.
  • weka 5. Po 10 minutach od zagotowania słoiki wyciągamy z wody i układamy do góry dnem zostawiając je tak aż do wystygnięcia.

Porady

Truskawki można zrobić bez cytryny. ja dodaje plaster ponieważ przez zimę nie zmienia się kolor truskawek i pozostają takie czerwone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować