Kompot truskawkowy z cytrynką na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, pozbawić je szypułek.
2.Włożyć do wyparzonych słoików. Następnie cytrynę pokroić na cienkie plasterki i włożyć do każdego słoika po 1 plasterku.
3.Przygotowujemy zalewę z ciepłej wody i cukru w skali 1:1 czyli 1 litr wody na 1 kilogram cukru. Można dać mniej lecz ja uważam ,że kompot do słoika musi być słodki. Napełniamy słoiki wypełnione truskawkami. Wycieramy ranty słoika aby były suche i zakręcamy je dekielkami. Pamiętaj,że dekielek musi pasować do słoika takiego, który ma tyle samo kresek na górze rantu, co na dekielku.
4.Pasteryzujemy 10 minut w garnku z gorącą wodą.
5.Po 10 minutach od zagotowania słoiki wyciągamy z wody i układamy do góry dnem zostawiając je tak aż do wystygnięcia.
Porady
Truskawki można zrobić bez cytryny. ja dodaje plaster ponieważ przez zimę nie zmienia się kolor truskawek i pozostają takie czerwone.
Komentarze