Konfitura z gruszek, jabłek i śliwek

4.5 (167 ocen)

Jeden z najcenniejszych skarbów w mojej spiżarni , złocista konfitura ze słodkich klapsów , papierówek i żółtych śliwek to połączenie zaskakująco pyszne :)

Składniki:

  • 1 kg gruszek ( klapsy )

    0,5 kg jabłek ( papierówki )

    0,5 kg żółtych śliwek

    1,5 szklanki cukru

    sok z połowy cytryny

    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

    szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Konfitura z gruszek, jabłek i śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki i jabłka obieramy ze skórki i kroimy w cząstki . Ze śliwki dzielimy na cząstki i wyjmujemy pestki . Owoce przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem . Odstawiamy na minimum godzinę by puściły sok .

    Po tym czasie garnek stawiamy na średnim ogniu i smażymy ok. 45 minut często mieszając . Pod koniec dodajemy sok z cytryny . Jeżeli owoce są niedostatecznie rozgotowane możemy całość zetrzeć blenderem zdejmując z ognia lub podgotować dłużej . Ja użyłam blendera . Gładki przecier wstawiamy ponownie na gaz , dodajemy cynamon i skórkę pomarańczową i redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji . U mnie to trwało jeszcze 0,5 godziny .

    Gotową przestudzoną konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków ( 4 sztuki ) i po ostudzeniu pasteryzujemy przez 15 minut .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować