Jeden z najcenniejszych skarbów w mojej spiżarni , złocista konfitura ze słodkich klapsów , papierówek i żółtych śliwek to połączenie zaskakująco pyszne :)
Konfitura z gruszek, jabłek i śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki i jabłka obieramy ze skórki i kroimy w cząstki . Ze śliwki dzielimy na cząstki i wyjmujemy pestki . Owoce przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem . Odstawiamy na minimum godzinę by puściły sok .
Po tym czasie garnek stawiamy na średnim ogniu i smażymy ok. 45 minut często mieszając . Pod koniec dodajemy sok z cytryny . Jeżeli owoce są niedostatecznie rozgotowane możemy całość zetrzeć blenderem zdejmując z ognia lub podgotować dłużej . Ja użyłam blendera . Gładki przecier wstawiamy ponownie na gaz , dodajemy cynamon i skórkę pomarańczową i redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji . U mnie to trwało jeszcze 0,5 godziny .
Gotową przestudzoną konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków ( 4 sztuki ) i po ostudzeniu pasteryzujemy przez 15 minut .
Komentarze