Kokosowa rolada bez pieczenia

4.5 (142 ocen)

Przepis na roladę jest bardzo stary u nas w rodzinnym domu kiedyś bywała bardzo często teraz ja ją przygotowałam swojej rodzinie.

Składniki:

  • ciasto herbatnikowe:
    25 dag herbatników
    3 łyżki kakao
    1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody
    masa kokosowa:
    20 dag masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    20 dag wiórek kokosowych
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    2 łyżki likieru kokosowego
    dodatkowo;
    10 dag polewy czekoladowej
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowa rolada bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kokosowa rolada bez pieczenia 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na krem do utartego kremu dodać wiórki kokosowe i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać i na koniec dodać likier kokosowy. Przygotowaną masę wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować ciasto herbatnikowe.
  • kokosowa rolada bez pieczenia 2. Herbatniki zmielić, dodać do nich kakao i wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto.
    Na kawałku foli aluminiowej rozwałkować ciasto herbatnikowe na grubość około 1 cm
  • kokosowa rolada bez pieczenia 3. na cieście rozsmarować lekko schłodzoną masę kokosową i ostrożnie zwinąć roladę, owinąć ją folią aluminiową i odstawić na kilka godzin do lodówki, aby dobrze zastygła.
  • kokosowa rolada bez pieczenia 4. Kiedy rolada dostatecznie stwardnieje rozwinąć ja z folii i po wierzchu polać rozpuszczoną polewą czekoladową
    i po jej zastygnięciu kroić ostrym nożem, roladę cały czas przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować