Ciastka kokosowe całuski z konfitura malinową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sklepowe ciastka może i są smaczne ale ich składu lepiej nie czytać. Dlatego preferuję domowe ciasteczka, bo są i smaczniejsze i zdrowsze. Te zrobiłam z kokosem a przełożyłam je konfitura malinową. W pierwszy dzień po upieczeniu były chrupiące ale już drugiego dnia rozpływały się w ustach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    350 g mąki
    230 g masła
    70 g cukru pudru
    1 żółtko
    50 g drobnych wiórków kokosowych
    szczypta soli
    dodatkowo:
    słoiczek konfitury z malin Stovit
    duża łyżka galaretki malinowej sypkiej
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 łyżki wódki lub wrzątku
    2-3 łyżki drobnych wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciastka kokosowe całuski z konfitura malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć ją w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na dobrze podsypanym maka blacie. Kieliszkiem wycinać krążki i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 7 minut. Wystudzić.
    Galaretkę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku i wymieszać z konfiturą. Kiedy zacznie tężeć smarować ciasteczka i sklejać po dwa. Cukier puder ukręcić z wódką i smarować wierzchy ciastek, posypać kokosem. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować