Kokosowe ptasie mleczko

4.5 (143 ocen)

Domowe ptasie mleczko w który absolutnie się zakochałam. Jest lekkie, pyszne i delikatne, jak chmurka. Co więcej jest banalne w przygotowaniu i niesamowicie efektowne!

Składniki:

  • pianka:
    -400ml dobrej jakości mleka kokosowego
    -1,5 lyzki żelatyny
    -3 łyżki ksylitolu

    polewa czekoladowa:
    -30g masła klarowanego/oleju kokosowego
    -2 płaskie łyżki kakao
    -2 łyżki mleka kokosowego
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ptasie mleczko Desery Pianka

Kokosowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. pianka:
    -mleczko przekładamy do garnuszka, wsypujemy słodzik. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
    -żelatynę przekładamy do miseczki, zalewamy gorącym mleczkiem kokosowym i szybko mieszamy aż się dokładnie rozpuści. Całość przelewamy spowrotem do garnuszka, wszystko dokładnie mieszamy
    -blaszkę wykładamy folią lub papierem do pieczenia
    -przelewamy masę i odstawiamy do lodówki na około godzinę
    -po upływie czasu przygotowujemy polewę czekoladową

    polewa:
    -tłuszcz rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy kakao i szybko mieszamy
    -na koniec dodajemy mleko i ponownie mieszamy
    -odstawiamy, aż polewa lekko przestygnie

    Następnie:
    -piankę wyjmujemy z blaszki i smarujemy polewą czekoladową (wierzch i boki)
    -ponownie wkładamy do lodówki (nie wkładamy do blaszki!) na około 30 minut
    -kroimy i zajadamy się ze smakiem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować