Domowe ptasie mleczko w który absolutnie się zakochałam. Jest lekkie, pyszne i delikatne, jak chmurka. Co więcej jest banalne w przygotowaniu i niesamowicie efektowne!
Kokosowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.pianka:
-mleczko przekładamy do garnuszka, wsypujemy słodzik. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
-żelatynę przekładamy do miseczki, zalewamy gorącym mleczkiem kokosowym i szybko mieszamy aż się dokładnie rozpuści. Całość przelewamy spowrotem do garnuszka, wszystko dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy folią lub papierem do pieczenia
-przelewamy masę i odstawiamy do lodówki na około godzinę
-po upływie czasu przygotowujemy polewę czekoladową
polewa:
-tłuszcz rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy kakao i szybko mieszamy
-na koniec dodajemy mleko i ponownie mieszamy
-odstawiamy, aż polewa lekko przestygnie
Następnie:
-piankę wyjmujemy z blaszki i smarujemy polewą czekoladową (wierzch i boki)
-ponownie wkładamy do lodówki (nie wkładamy do blaszki!) na około 30 minut
-kroimy i zajadamy się ze smakiem!
Komentarze