Kokosowy jabłecznik

4.5 (145 ocen)

Pyszne ciasto z masą budyniową, jabłkami i słodkimi wiórkami kokosowymi. Uwielbiam je.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    2,5 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru
    kostka margaryny

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek
    3 łyżki cukru
    2 galaretki agrestowe
    oraz
    100 g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Jabłecznik Desery

Kokosowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną folią aluminiową o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy.





  • 2. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem w pozostałej części mleka rozpuszczamy proszki budyniowe i gotujemy budyń mieszając aby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimny budyń ucieramy z kostką margaryny. 2/3 masy budyniowej wykładamy na jeden blat biszkopta.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i odstawiamy do stężenia.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier i podsmażamy około 10 minut, studzimy. Do jabłek dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy i wykładamy na masę budyniową. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Gdy masa zastygnie wykładamy pozostałą masę budyniową. Na patelni roztapiamy 3 łyżeczki masła dodajemy 3 łyżeczki cukru i wiórka kokosowe. Wiórka prażymy często mieszając aby nabrały złotego koloru. Studzimy i wykładamy na masę budyniową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować