Kołduny mięsno-ziemniaczane

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję od dawna i na co dzień dla całej rodziny. Przepis ten dostałam od swojej teściowej.Danie wszystkim smakuje, gorąco je polecam.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    2 cebule
    2-3 łyżki mąki
    sól, pieprz

    Zraziki:
    1,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    bułka tarta namoczona w mleku
    sól, pieprz Poza tym: olej, kostka bulionowa, mąka, woda
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kołduny mięsno-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mocno odciskamy, najlepiej przez lnianą ściereczkę. Dodajemy drobno posiekane cebule i mąkę. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Ciasto ma być trochę
    gęściejsze niż na placki ziemniaczane.
  • Kołduny mięsno-ziemniaczane 2. Robimy zraziki: składniki mieszamy, formujemy kotlety i smażymy na tłuszczu. Gdy ostygną, oblepiamy na grubość centymetra masą ziemniaczaną. Smażymy z obu stron na rumiano.
  • 3. Kołduny układamy w garnku i zalewamy sosem (przygotowanym z mąki, wody i kostki bulionowej). Sosu powinno być tyle, by kołduny były zalane do połowy. Dusimy 5-10 minut.

Porady

● Kołduny można dusić w sosie mięsnym – domowym lub z kostki mięsnej. ● Kołduny podajemy jako samodzielne danie obiadowe. Dobrze smakują z surówkami z białej lub czerwonej kapusty i marchewki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować