Kolorowa sałatka z kurczakiem, gruszką i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka opłukać, pokroić w kostkę. Następnie podsmażyć na złoty kolor na oleju, pod koniec smażenia posypać przyprawą do kurczaka i ostrą papryką.
Odstawić do ostudzenia.
2.Cukier i orzechy wyłożyć na patelnię i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier sie skarmelizuje i oblepi orzechy. Następnie odstawić je, aby ostygły.
3.Gruszkę umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Kiełki przepłukać i odsączyć z wody.
4.Na talerzu układać kolejno mix sałat, następnie kurczaka, część kiełków z rzodkiewki, pokrojoną gruszkę, orzechy w karmelu i znów kiełki.
5.Przygotowanie sosu: zmieszać 2 łyżki majonezu z jogurtem, aby sos miał gładką konsystencję i był lejacy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem.
Porady
1. Można wykorzystać różne rodzaje kielków - sałatka za każdym razem będzie nieco inaczej smakować.
2. Do sosu można dodać czosnek.
Komentarze