Kolorowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Piękne i smaczne muffinki, po które niewątpliwie sięgnie każdy z gości.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na muffiny:
    -2 szklanki mąki
    -1 łyżka proszku do pieczenia
    -2 łyżki cukru
    -1 łyżeczka soli
    -1 jajko
    -1 szklanka maślanki
    -1/2 szklanki oleju roślinnego

    Składniki na masę:
    -250 g serka mascarpone
    -250 ml śmietany kremówki
    -cukier puder według uznania
    -kilka kropli ulubionego aromatu, np waniliowy

    Dodatkowo:
    -50 g cukru
    -barwniki w proszku (niebieski i różowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Kolorowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i wymieszać niezbyt dokładnie. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i aromat. Dodać serek mascarpone i wymieszać.
  • 3. Cukier rozdzielić na dwa pojemniczki z przykrywką (po 25 g w każdym). Do jednego pojemniczka dodać odrobinę barwnika niebieskiego, a do drugiego barwnika różowego. Dodać po małej kropelce wody. Następnie zamknąć pojemniczki i dokładnie wymieszać potrząsając nimi.
  • 4. Udekorować schłodzone muffinki masą. Posypać kolorowym cukrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować