Kolorowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować mleko i rozpuścić w nim żelatynę - ostudzić. Cukier, żółtka i masło dobrze utrzeć mikserem. Ubić pianę z białek. Do masy wlać ostudzone mleko, wymiksować, dodać pianę.Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Truskawki umyć i (jeśli są duże) przekroić na pół. Przygotować formę do pieczenia (wymiary 35x25), wyłożyć folią spożywczą. Układać warstwami: galaretka - 1/3 masy - galaretka - 1/3 masy - galaretka - 1/3 masy - pokrojone truskawki + galaretka.
Porady
Przed wlaniem kolejnej galaretki, deser wstawić do lodówki na ok.10 min, aż masa stężeje, aby warstwy się nie zmieszały.
Komentarze