Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Szaszłyki to obowiązkowa pozycja w sezonie grillowym. Polecam podać je z sosem cebulowym, który podkreśli ich smak.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
    1 łyżeczka ziół prowansalskich,
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
    szczypta ostrej papryki,
    sól,
    pieprz,
    10 pieczarek,
    pół papryki czerwonej,
    pół papryki zielonej,
    pół papryki żółtej,
    10 pomidorków koktajlowych,
    SOS:
    2 cebule,
    125 ml bulionu warzywnego,
    1 łyżka masła,
    2 łyżki majonezu,
    1/4 łyżeczki estragonu,
    szczypta słodkiej papryki,
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki Sosy

Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym 1. Patyczki do szaszłyków mocz w wodzie przez pół godziny.
    Pierś z kurczaka, umyj, osusz i pokrój w większą kostkę. Mięso przełóż do miski, natrzyj je słodką i ostrą papryką, ziołami prowansalskimi, oprósz solą i pieprzem. Mięso odstaw na co najmniej pół godziny.
  • Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym 2. Papryki umyj i pokrój w kostkę. Pieczarki obierz. Na patyczki nakładaj na zmianę mięso, pieczarkę, pomidorka koktajlowego i kawałki papryki.
  • Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym 3. Szaszłyki grilluj około 15 minut.
  • Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym 4. Cebulę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Przełóż ją do rondelka, zalej bulionem i powoli zagotuj. Dodaj przyprawy i zdejmij z ognia. Dodaj majonez, masło, dokładnie wymieszaj i gotowe.
    Szaszłyki podaj z sosem i surówką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Papryka

Notka redakcyjna

KH_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować