Ta kombinacja smakowa okazała sie strzałem w dziesiątkę.
Składniki:
500 g poszatkowanej czerwonej kapusty (1/3 dużej główki)
woda lekko osolona, zakwaszona niewielką ilością octu 10%
100 g rabarbaru
1 duża biała cebula
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka kminku całego
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
1/4 łyżeczki goździków mielonych
pieprz czarny mielony do smaku
cukier do smaku
sól do smaku
Korzenna kapusta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości (około 40 min). Odcedzić.
2.Rabarbar drobno pokroić, cebulę posiekać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić rabarbar i cebulę, kminek, cynamon oraz goździki. Smażyć 5 min, mieszając. Następnie wlać sok z cytryny - dusić 10 min.
3.Po tym czasie dołożyć przygotowaną kapustę - wymieszać. Całość dusić jeszcze 2 - 3 min. Doprawić do smaku.
Komentarze