Korzenna kapusta z rabarbarem

0 (0 ocen)

Ta kombinacja smakowa okazała sie strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 500 g poszatkowanej czerwonej kapusty (1/3 dużej główki)
    woda lekko osolona, zakwaszona niewielką ilością octu 10%
    100 g rabarbaru
    1 duża biała cebula
    4 łyżki oleju
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka kminku całego
    1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
    1/4 łyżeczki goździków mielonych
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku

Korzenna kapusta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości (około 40 min). Odcedzić.
  • Korzenna kapusta z rabarbarem 2. Rabarbar drobno pokroić, cebulę posiekać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić rabarbar i cebulę, kminek, cynamon oraz goździki. Smażyć 5 min, mieszając. Następnie wlać sok z cytryny - dusić 10 min.
  • Korzenna kapusta z rabarbarem 3. Po tym czasie dołożyć przygotowaną kapustę - wymieszać. Całość dusić jeszcze 2 - 3 min. Doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy