Korzenne brownie z orzechami i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Brownie to jedno z moich ulubionych ciast, gdyż jest wilgotne, aromatyczne, mocno czekoladowe i niezwykle smakowite. W Święta także będzie gościło na moim stole, ale zyska korzenną nutę oraz dodatek rodzynek i orzechów. Każdy jego kawałek doskonale poprawia nastrój :D

  • 40 min

Składniki:

  • - 2 tabliczki gorzkiej czekolady (2 x 100 g)
    - 200 g masła
    - 280 g drobnego cukru
    - 6 jajek
    - 100 g mąki
    - 1 opakowanie przyprawy korzennej
    - 60 g rodzynek
    - 100 g posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Korzenne brownie z orzechami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Masło oraz czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do metalowej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy zawartość.
  • 2 2. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy ostudzoną masę maślano - czekoladową oraz wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą korzenną - wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie oraz sparzone rodzynki.
  • 3 3. Powstałe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.
  • 4 4. Po upieczeniu ciasto dokładnie studzimy i dopiero wtedy będziemy mogli przystąpić do krojenia. Środek ciasta powinien być wilgotny, a wierzch ("skórka") kruchy i łamliwy. Gotowe Brownie możemy podawać samodzielne lub jako dodatek do kawy. Możemy je także podawać na zimno z lodami lub na ciepło z bitą śmietaną :) Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować