walentynkowy deser dla dwojga. Wiśnie, korzenny aromat, słodki krem z twarogu. Rozgrzewający, trochę słodki, trochę wytrawny. Na pewno będzie wspaniałym prezentem nie tylko na walentynki!
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- herbatniki korzenne ((lub zwykłych + pół łyżeczki przyprawy korzennej)): 50 gramów
- twaróg zmielony ((taki, jak na sernik)): 6 łyżek
- cukier puder: 4 łyżeczki
- ekstrakt z wanili ((opcjonalnie, można pominąć)): 0.33 łyżeczki
- wiśnie z kompotu: 100 gramów
- kompot wiśniowy lub woda: 2 łyżki
- mąka ziemniaczania: 1.5 łyżeczki
- cukier: 2 łyżki
Korzenny deser z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozkruszyć w robocie kuchennym, lub za pomocą wałka (włożyć herbatniki do woreczka, zakręcić i rozbić za pomocą wałka/tłuczka) na coś w rodzaju piasku. Ułożyć na dnie pucharków/szklanek. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem (i wanilią) i przykryć nim pokruszone herbatniki. Odstawić do lodówki. Wiśnie przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem, dodać dwie łyżki syropu (wody) zasypać mąką ziemniaczana i dokładnie wymieszać. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż z owoców powstanie coś w rodzaju kisielu (wiśni w żelu). Przestudzić. Wystudzone owoce przełożyć do szklanek jaką ostatnią warstwę. Przed podaniem wstawić do lodówki na około godzinę.
Komentarze