Ciasto kostka truskawkowa bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. następnie dno wyłożyć herbatnikami.
Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody (ok 200 ml), ostudzić.
Kiedy zacznie tężeć, ubić bitą śmietanę. Dodać do niej tężejącą galaretkę i krótko zmiksować.
Następnie dodać truskawki (pokrojone lub zmiksowane na gładką masę) i wymieszać.
Masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą ciastek.
2.POLEWA: Do rondelka wlać 3-4 łyżki mleka i dodać połamaną w kostki czekoladę. Na małym ogniu podgrzewać ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Polewę rozsmarować na herbatnikach. Wierzch posypać posypką lub udekorować świeżymi owocami.
Komentarze