Kotleciki drobiowe z daktylami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 35 min

Gdy nie mam pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu robię np. takie kotleciki, które urzekają swym lekko słodkawym smakiem, nie wymagają wielu przygotowań i doskonale uświetniają rodzinny obiad:)

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na około 14 kotlecików:
    ugotowany w rosole podwójny filet z kurczaka ( około 70 dkg)
    30 g suszonej żurawiny
    60 g suszonych daktyli
    1 duża cebula
    3 jajka
    3 łyżki bułki tartej
    3 łyżeczki przyprawy do dań Kucharek
    po 1 łyżeczce oregano i tymianku
    pieprz czarny świeżo mielony
    ½ łyżeczki rozmarynu
    1 łyżeczka kolendry suszonej
    bułka tarta do panierowania

Kotleciki drobiowe z daktylami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy.
  • 2. Filet z kurczaka rozdrabniamy w blenderze, przekładamy do miski.
  • 3. Daktyle kroimy w kostkę, razem z cebulką i żurawiną dodajemy do mięsa.
  • 4. Wbijamy jajka, dodajemy 3 łyżki bułki tartej, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
  • 5. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy