Drobiowe kotleciki pachnące zielonym pesto z aromatycznej bazylii i bogatego w błonnik zielonego groszku oraz wyczuwalnym wyrazistym czosnkiem to ciekawy pomysł na mięsny obiad z niespodzianką.
40 min
Składniki:
500g uda z kurczaka bez kości
500g fileta z kurczaka
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
4 kromki tostowego chleba
1,5 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki suszonej bazylii
sól
pieprz
Kotleciki z bazylią i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Zielony groszek ugotować na miękko w lekko osolonym wrzątku.Bazylię, orzeszki, starty parmezan, czosnek, oliwę z oliwek i ugotowany groszek zmiksować razem w blenderze na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
2.Mięso drobiowe, cebulę, czosnek i chleb tostowy wcześniej namoczony
w mleku, zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, bazylię , bułkę tartą
i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą
i pieprzem.
3.Formować kotleciki średniej wielkości, wkładając do środka po jednej łyżce zielonego farszu i obtaczając w bułce tartej.
4.Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju kokosowym.
Komentarze