Kotleciki z soczewicy

4.5 (145 ocen)

Pyszne wegetariańskie kotleciki z czerwonej soczewicy i jajek. Smaczne, sycące i zdrowe jedzonko.

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
    1 małe jajko
    1 łyżka bułki tartej
    2 jajka ugotowane na twardo
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól czosnkowa
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalać wodą i ugotować do miękości. Odcedzić, osączyć z nadmiaru wody. Następnie do ugotowanej soczewicy dodać ugotowane jajka starte na tarce o grubych oczkach oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać. Potem dodać jajko oraz bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie wszystko wymieszać. Z masy uformować małe płaskie kotleciki i smażyć na oleju na złoty kolor. Z kotlecikami trzeba obchodzić się delikatnie aby się nie rozpadły podczas przekręcania na patelni. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z surówką, u mnie surówka z pora.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować