Kotlet mielony i kokardki w sosie pomidorowo-śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Kolorowe kokardki w sosie pomidorowo-śmietanowym podaję z pysznym kotletem mielonym. Moje danie zachwyca barwami i smakiem.

  • 15 min

Składniki:

  • 200 gramów kolorowego makaronu kokardki

    sos pomidorowo-śmietanowy:

    1 puszka pomidorów
    2-3 łyżki śmietany 18 %
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    200 ml bulionu drobiowego
    0,5 łyżeczki cukru
    0,5 łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1-2 łyżki mąki zimniaczanej
    50 ml zimnej przegotowanej wody

    kotlety mielone :

    400 gramów mięsa mielonego wieprzowego
    60 gramów posiekanej cebuli
    1 czerstwa kajzerka
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    0,5 łyżeczki suszonego czosnku
    0,5 łyżeczki suszonego tymianku
    0,5 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
    0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    2 łyzki mąki pszennej
    100 ml oleju rzepakowego do smażenia

    1 pomidor do dekoracji





Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlet mielony i kokardki w sosie pomidorowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu znajdującego sie na opakowaniu, odcedzić.
  • 2. Mięso mielone wymieszać z posiekaną cebulą, jajkiem, namoczoną i odciśniętą kajzerką,przyprawami. Uformować kulki wielkości mandarnki,obtoczyć w mące,spłaszczyć łopatką kuchenną.
  • 3. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron 6-8 minut(najlepiej, aby były zanurzone w 1/4 swej wysokości w tłuszczu).
  • 4. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić pomidory z puszki, przesmażyć na dużym ogniu 2-3 minuty, dolać bulion, zagotować,zmniejszyć ogień, dodać przyprawy,natkę pietruszki, dusić 10 minut. Pod koniec wlać śmietanę,wymieszać. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą.
  • 5. Makaron podać z kotletami mielonymi i sosem pomidorowo-śmietanowym, udekorowane ćwiartkami pomidora.

Porady

Kotlety można usmażyć na teflonowej patelni ograniczając ilość tłuszczu do smażenia do minimum. Przed formowaniem kotletów warto zanurzyć dłonie w zimnej wodzie. Można użyć(zamiast śmietany 18 % )śmietanę 30 %, wówczas nie jest konieczne dodawanie cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować