Lubię eksperymentować w kuchni. Tym razem przygotowałam mężowi kotlety mielone z serem feta – był zachwycony nowym smakiem!
25 min
Składniki:
½ kg mięsa mielonego, 2 jajka, ½ bułki pszennej, ¼ szklanki mleka, przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz, czosnek granulowany, 20 dag sera feta, bułka tarta, olej do smażenia
Kotlety mielone z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć w mleku. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajka, dodać odsączoną bułkę i przyprawić całość do smaku. Wymieszać dokładnie.
2.Ser feta pokroić w małe prostokąty (ok. 1 na 2 cm). Bułkę tartą wysypać na talerzyk. Ręką namoczoną w wodzie formować z masy mięsnej kotlety, na środek każdego położyć kawałek sera i zlepić dookoła, lekko spłaszczyć kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Porady
Zamiast sera feta można użyć także żółtego sera i szynki.
Komentarze