Nietypowe kotlety rybne bo z dodatkiem wędzonego boczku.
Składniki:
* 1 kg fileta np. dorsza
* 25 dkg wędzonego boczku
* 2 cebule
* 3 lub 4 jajka ( w zależności od wielkości )
* 6 łyżek kaszy manny
* sól
* pieprz
* bułka tarta ( tyle aby wciągnęła wodę z ryby )
* Bułka tarta do panierowania
* Olej do smażenia
1.Rybę myjemy, kroimy na kawałki i mielimy. Boczek i cebulę również mielimy i dodajemy do ryby. Wsypujemy kaszę mannę, bułkę tartą i jajka. Solimy i pieprzymy do smaku.
2.Bułki tartej dajemy tyle aby nasza ryba nie była za gęsta ( powinna wchłonąć wodę powstałą po zmieleniu ryby ).
3.Formujemy nie za wielkie okrągłe kotlety i smażymy na oleju.
Porady
Można podawać z ziemniakami lub frytkami jako danie obiadowe, lub z pieczywem na kolację.
Komentarze