Kotlety ryżowe z pomidorowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować i ostudzić. Cebulę posiekać na drobną kosteczkę. Wyrobić mięso z dwoma jajkami, cebulą oraz ryżem. Doprawić solą, pieprzem oraz kucharkiem. Formować kotlety wielkości dłoni. Obtoczyć w bułce tartej. Piec z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu.
2.Wodę z kostką rosołową zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy. Przygotować zatrzepkę. W 1/3 szklanki zimnej wody roztrzepać mąkę ze szczyptą soli i łyżką śmietany - tak aby nie było grudek. Zatrzepać sos i zagotować. Doprawić solą oraz pieprzem.
3.Gotowym sosem polewać kotleciki. Dekorować posiekaną świeżą natką pietruszki.
Porady
Do dania można podać ulubioną surówkę. Bardzo dobrze pasuje surówka z kiszonej kapusty.
Komentarze