Kotlety schabowe inaczej -w sosie sojowym i z sosem ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i osuszone ok. 1 cm plastry kotletów schabowych włozyc do miski z sosem sojowym ciemnym i dokladnie je nim nasmarowac. Odstawic na 2 godziny do lodówki.
2.W międzyczasie przygotować sos ziołowy do warzyw oraz do kotletów: wymieszac razem rozmaryn z lubczykiem, smietane, majonez, zmiazdzony czosnek.
3.Po wyjęciu kotletów z lodówki, smazyc je z dwóch stron na oleju na gorącej patelni.
4.Odsączyc z tłuszczu i przełozyc do parownika i gotować na parze razem z pokrojonymi ziemniakami i mrozonymi badz swiezymi warzywami. Najpierw gotowe bada warzywa (najszybciej gotuja sie na parze), więc je wyciagnac z parownika i pozostawic do ostygniecia. Ziemniaki i kotlety wyciągnąc razem.
5.Podawac na talerzu kotlety i warzywa polane sosem ziołowym, natomiast ziemniaki polane masłem i posypane koperkiem i zielona pietruszką.
Porady
Rada: jezeli nie masz suszonego lubczyku i rozmarynu kup mrozone warzywa na patelnie z hortexu z ziołami (tam w srodku w woreczku jest mieszanka lubczyku i rozmarynu)
Komentarze