Kotlety Siekane Po Meksykańsku

4.48 (151 ocen)

Zapraszam na pyszne delikatne kotleciki siekane w łagodnej meksykańskiej wersji. Powinny zasmakować każdemu wielbicielowi kotletów. Napisałam łagodna wersja gdyż nie przepadam za pikantnymi daniami i staram się nie używać zbyt dużych ilości ostrych przypraw.

Składniki:

  • Składniki 8 kotlecików
    1 podwójna pierś z kurczaka
    2 jajka lub 1 duże
    2-3 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki kwaśnej śmietany np. 18% lub 12 %
    80 gr startego sera żółtego ( 3-4 plastry pokrojone w drobna kosteczkę )
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 puszki mieszanki meksykańskiej
    szczypta ostrej papryki
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety siekane po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vpoiek 1. Fileta myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy do miski solimy i pieprzymy, dodajemy jajka/jajko, oraz paprykę słodką.
  • 2. W wielu przepisach jest majonez a ja postanowiłam zamienić go na trochę lżejszą wersje na śmietanę 18%. Dodajemy 2 łyżki śmietany, oraz odsączona z zalewy naszą mieszankę meksykańska. Mieszamy i w zależności jak gęstą będzie zawartość naszej miski to dajemy 2 - 3 łyżki mąki. Mieszamy jeszcze raz wszystko i odstawiamy na chwilę.
  • image-0u2tbf0 3. Smażymy na rumiano na oleju, pamiętając aby odsączyć nasze kotlety na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować