Kotlety sojowe w zielonym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy we wodzie lub gotujemy na parze. We wodzie z brokuł z dodatkiem przyprawy uniwersalnej (lub w bulionie) gotujemy 7 minut kotlety sojowe. Odcedzamy i lekko studzimy. Myjemy natkę pietruszki, osuszamy i pół pęczka natki siekamy. Gotujemy ryż.
2.Kroimy w kostke kotlety sojowe. Następnie przekładamy je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i około 3 minut podgrzewamy do lekkiego odparowania wody.
3.Do blendera/malaksera wkładamy pęczek natki, odcedzony z puszki groszek (odkładamy kilka ziarenek groszku do dekoracji), wlewamy 4 łyżki oliwy oraz dosypujemy do smaku sól i pieprz. Miksujemy na papkę.
Powstanie zielone pesto.
4.Pesto przekładamy do patelni z kotletami sojowymi i razem podgrzewamy 4 minuty - do połaczenia składników.
5.Na drugiej patelni topimy łyżkę masła, wsypujemy ugotowany ryz i dodajemy pół peczka posiekanej natki pietruszki - razem mieszamy, lekko i krótko podgrzewając.
6.Na talerzach na środku wykładamy kotlety sojowe w zielonym pesto, na około wsypujemy ryz z natką, a następnie dekorujemy brokułami i odłozonym groszkiem zielonym.
Komentarze