Zwykłe kotlety z piersi kurczaka w czosnkowej panierce ,przykryte podsmażonymi pieczarkami z cebulką i marchewką a to wszystko otulone żółtym serem i mozzarellą :)
Składniki:
Na 6 kotletów:
1 podwójna pierś kurczaka
5 dużych pieczarek
1 duża cebula
1 marchewka
6 plasterków sera żółtego
1 duża kulka mozzarelli
2 szklanki bułki tartej
3 jajka
sól , pieprz , chili
czosnek granulowany
Kotlety z piersi z pieczarkami i podwójnym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś przekrawamy na 6 kotletów , delikatnie rozbijamy , oprószamy z obu stron sola , pieprzem i chili
2.Warzywa myjemy , oczyszczamy , pieczarki kroimy w cienkie plasterki , cebulkę siekamy drobno , marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Smażymy na maśle.
3.Jajko roztrzepujemy z solą i pieprzem , bułkę tartą mieszamy z 2 łyżkami czosnku granulowanego , maczamy każdą pierś w jajku a następnie w bułce tartej , czynność powtarzamy.Smażymy piersi na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
4.Po odwróceniu na drugą stronę kładziemy na każdy kotlet łyżkę farszu rozkładając po całej długości , przykrywamy plastrem sera żółtego i mozzarelli. Smażymy na wolnym ogniu do roztopienia się sera.
Podajemy np. z ziemniakami posypanymi koperkiem i sałatką.
Komentarze