700 g mięsa z szynki wieprzowej
jasna część średniego pora
średnia marchewka
2 duże jajka
czubata łyżka majonezu
szklanka bułki tartej
sól, pieprz, olej
Kotlety z tartą marchewką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na kawałki i dwukrotnie mielimy w maszynce. Następnie wbijamy do mięsa jajka, dodajemy bułkę tartą, majonez i całość doprawiamy solą i pieprzem.
2.Por myjemy i drobno kroimy, marchewkę zaś po umyciu i obraniu ścieramy na drobnej tarce jarzynowej. Warzywa dodajemy do masy mięsnej i dokładnie wszystko wyrabiamy.
3.Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe kotleciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na wolnym ogniu do zrumienienia.
Porady
Kotlety po uformowaniu można zamiast smażenia - ugotować w wodzie.
Komentarze