Pogoda z nami cały czas igra, wiec postanowiłam choć na chwilę przenieść nas w cieplejsze rejony świata. Dziś zawitamy do kraju pełnego wyrazistych smaków, gdzie prym wiedzie słony ale jakże pyszny ser feta. Grecjo przybywamy.
45 min
Składniki:
500 gram mielonej wołowiny lub jagnięciny
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki wody
Skórka otarta z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1-2 łyżki posiekanej pietruszki
½ kostki sera feta
Sos tzatziki
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1-2 łyżeczki soku z cytryny
½ ogórka
1 łyżka posiekanego koperku lub mięty
Sól, pieprz
Klopsiki w greckim stylu z sosem tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos tzatziki:
Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na 10 minut. Wyciskamy z nadmiaru wody, przekładamy do salaterki. Do ogórka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek lub miętę, dodajemy jogurt i mieszamy. Sos doprawiamy so smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Klopsiki:
Mięso przekładamy do miski, robimy wgłębienie, do którego wsypujemy bułkę tartą i wlewamy wodę. Dodajemy jajko, posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, skórkę otartą z cytryny i pokruszoną fetę – wszystko starannie wyrabiamy. Mięso doprawiamy solą (trzeba uważać bo feta jest słona ) i pieprzem i wyrabiamy kolejny raz. Lekko wilgotną dłonią urywamy po kawałku mięsa i formujemy klopsiki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki po 4-6 minut z każdej strony. Usmażone klopsiki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Odsączone klopsiki serwujemy gorące z sosem tzatziki z bagietą lub ziemniakami z wody, smacznego.
Komentarze