Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

5 (177 ocen)

Bardzo lubię klopsiki ponieważ można je przygotować na różne sposoby i z różnymi sosami.Tym razem postawiłam na orientalny smak.Masło orzechowe,mleko kokosowe i przyprawy stworzyły naprawdę wspaniałe i aromatyczne danie.

Składniki:

  • Klopsiki:
    500 g drobiowego mięsa mielonego
    1 małe jajko
    1/2 łyżeczki czubricy czerwonej
    3-4 łyżki mielonych otrąb
    pieprz czarny
    sól
    Sos:
    400 ml mleka kokosowego
    250 g fasoli szparagowej
    3 łyżki masła orzechowego
    150 ml mleka
    1/2 łyżki czerwonej pasty curry
    2 ząbki czosnku
    1 szalotka
    1-2 łyżki masła
    1 łyżka kurkumy
    1 łyżka słodkiej papryki
    pieprz czarny
    sól
    Dodatkowo:
    250 g ryżu basmati
    świeża kolendra
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops

Klopsy drobiowe w sosie orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Klopsiki:
    Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, otręby i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki. Na blaszce do pieczenia układamy klopsiki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 15-20 minut.
  • 2. Sos:
    Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy mleko kokosowe, masło orzechowe i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy mleko i miksujemy sos, aby był gładki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować