Danie proste, smaczne i niedrogie. Możemy podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
45 min
Składniki:
Na kotlety:
500 g mięsa mielonego
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 stara bułka
1 łyżeczka zmielonej kolendry
sól, pieprz
5 łyżek bułki tartej
olej do smażenia
Na sos:
1 por, tylko biała część
2 marchewki
2-3 łyżki masła
250 g słodkiej śmietanki
1 łyżka siekanej pietruszki
sól, pieprz
50 sera pecorino lub parmezanu
Klopsy z warzywami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Bułkę namocz w wodzie, by dobrze namiękła. Wyciśnij i dodaj do mięsa mielonego. Mięso wymieszaj też z jajkiem i przyprawami. Formuj kulki i każdą obtaczaj w bułce tartej. Obsmaż krótko na rozgrzanym oleju. Odkładaj na ręcznik papierowy.
2.Pora pokrój w pół talarki. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelnię po smażeniu kotletów dodaj masło, wrzuć warzywa i przesmaż je aż się lekko zeszklą (nie muszą być całkiem miękkie). Wyłącz palnik, dolej śmietankę, i starty ser, dodaj soli i pieprzu, wymieszaj. Wylej do formy żaroodpornej, na sos układaj kotleciki.
Komentarze