Klasyczny tort czekoladowy z bitą śmietaną

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Klasyczny tort czekoladowy przygotowany specjalnie dla osiemdziesięciolatki,z ozdobami z czekolady plastycznej

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Duży biszkopt
    10 jaj
    1 szkl.cukru
    1 szkl mąki pszennej
    0,5łyzki mąki ziemniaczanej
    2 łyzki cacao
    2 łyzeczki proszku do pieczenia
    Biszkopt mały
    dokładnie połowa składników dużego
    Masa
    1 litr śmietany 36%
    2 galaretki cytrynowe
    2 łyzki cacao
    Polewa
    6 łyzek śmietany 18%
    2 łyżki cacao
    0,5 szkl cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wrzątku
    125g.masła
    Dodatkowo
    ozdoby z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady i czekolada plastyczna
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Klasyczny tort czekoladowy z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    białka ubić z cukrem na sztywno
    dodać żółtka
    na koniec dodać mąki przesiane z proszkiem.
    Z małego biszkoptu wykroić serce
    Wszystkie biszkopty przeciąć na 3 części
    nasączyć wodą z cytryną
    Masa
    śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno
    dodać rozpuszczone tężejące galaretki
    dodać cacao
    Masą przekładać wszystkie placki
    Polewa
    masło roztopić dodać smietanę i cukier puder
    wszystko zagotować i dodac rozpuszczona żelatynę
    Całość obsmarować polewą czekoladową
    udekorować białą i ciemną czekoladą.

Porady

Jesli robimy tort z bitą smietaną nie używajmy masy cukrowej ponieważ śmietana ją rozpuszcza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować