Knedelki grysikowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, następnie połączyć z grysikiem, tartą bułką i żółtkami. Dodać 1/2 łyżeczki soli i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto. Ubić na sztywno pianę z białek, delikatnie ręką wymieszać z ciastem. Uformować wałek. Przykryć ściereczką.
2.Ciasto pokroić na plasterki. Każdy plasterek lekko spłaszczyć, włożyć cząstkę jabłka i dokładnie zalepić, uformować kulistego knedla.
3.Knedle wrzucać do dużej ilości osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu 6-7 minut od wypłynięcia.
4.Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na ogrzanym półmisku i polać zrumienioną na maśle bułką tartą z odrobiną cynamonu, oraz posypać cukrem.
Porady
Knedelki można robić z różnymi owocami sezonowymi, lub innym dowolnym farszem.
Jest to danie obiadowe lubiane przez dzieci.
Komentarze