KNEDELKI GRYSIKOWE Z JABŁKAMI

5 (194 ocen)

  • 60 min

Smaczne, miękkie i puszyste knedle, w sam raz na obiad dla dzieci i nie tylko.

  • 60 min

Składniki:

  • - 60 dkg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
    - 13 dkg grysiku (kaszy manny)
    - 3 dkg bułki tartej
    - 2 jajka
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/3 łyżeczki soli
    - 5 jabłek średnich
    - masło + bułka tarta + cynamon + cukier ( do polania knedli)
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Knedelki grysikowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knedelki grysikowe z jabłkami 1. Obrane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, następnie połączyć z grysikiem, tartą bułką i żółtkami. Dodać 1/2 łyżeczki soli i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto. Ubić na sztywno pianę z białek, delikatnie ręką wymieszać z ciastem. Uformować wałek. Przykryć ściereczką.
  • Knedelki grysikowe z jabłkami 2. Ciasto pokroić na plasterki. Każdy plasterek lekko spłaszczyć, włożyć cząstkę jabłka i dokładnie zalepić, uformować kulistego knedla.
  • Knedelki grysikowe z jabłkami 3. Knedle wrzucać do dużej ilości osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu 6-7 minut od wypłynięcia.
  • Knedelki grysikowe z jabłkami 4. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na ogrzanym półmisku i polać zrumienioną na maśle bułką tartą z odrobiną cynamonu, oraz posypać cukrem.

Porady

Knedelki można robić z różnymi owocami sezonowymi, lub innym dowolnym farszem. Jest to danie obiadowe lubiane przez dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować