1,5 kg ugotowanych ziemniaków
3 szklanki mąki
2 jajka
1/2 kg twarogu
3 banany
sok z cytryny
2 tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej)
3 łyżki mleka
50 g dużych rodzynek
Knedle z bananami polane czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy lub wykorzystujemy z poprzedniego dnia. Mielimy i studzimy. Dodajemy mąkę, jajka i zmielony twaróg. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Banany obieramy ze skórki i kroimy w grube plasterki. Wyciskamy sok z cytryny. Plasterki banana zanurzamy w soku, aby nie ściemniały. Z ciasta formujemy podłużne knedle. W środek każdego z nich wkładamy po jednym lub dwa plasterki banana. Zwijamy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do czasu, aż knedle wypłyną na wierzch. Ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Robimy polewę: roztapiamy 2 tabliczki czekolady z 3 łyżkami mleka. Knedle polewamy polewą i posypujemy rodzynkami.
Komentarze