Knedle z bananami polane czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Knedle w wersji na słodko.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
    3 szklanki mąki
    2 jajka
    1/2 kg twarogu
    3 banany
    sok z cytryny
    2 tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej)
    3 łyżki mleka
    50 g dużych rodzynek

Knedle z bananami polane czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy lub wykorzystujemy z poprzedniego dnia. Mielimy i studzimy. Dodajemy mąkę, jajka i zmielony twaróg. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Banany obieramy ze skórki i kroimy w grube plasterki. Wyciskamy sok z cytryny. Plasterki banana zanurzamy w soku, aby nie ściemniały. Z ciasta formujemy podłużne knedle. W środek każdego z nich wkładamy po jednym lub dwa plasterki banana. Zwijamy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do czasu, aż knedle wypłyną na wierzch. Ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Robimy polewę: roztapiamy 2 tabliczki czekolady z 3 łyżkami mleka. Knedle polewamy polewą i posypujemy rodzynkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy