Krokiety z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, sól, gazowaną wodę, mleko, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.
2.Farsz: Mięso z kurczaka wcześniej gotujemy – ja najczęściej gotuję zupę rosołową na mięsie a potem wykorzystuje ugotowane mięso do farszu. Ugotowane mięso mielimy w malakserze ( jeśli mam marchew i pietruszkę z rosołu to dodaję do mielenia z mięsem również warzywa ( po 1 sztuce). Na patelni podsmażyć (na oleju ) pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać zmielone mięso i lekko poddusić razem z cebulką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Musi być dobrze przyprawione ; ja dodaję jeszcze łyżeczkę maggi.
3.Na patelni usmażyć cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem (ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Następnie na każdy naleśnik nakładać po 2 łyżki farszu, rozsmarować i zawijać krokiet . Krokiety podsmażyć na patelni.
Komentarze