Krokiety robię co jakiś czas, tym razem na prośbę męża, który chodził za mną i mówił "napiłbym się barszczu" co oznacza zrób barszcz z krokietem. Podczas smażenia zabrakło mi naleśników.....
Dla 10 osób
Składniki:
Mięso wieprzowe - 1,5 kg
porcja rosołowa - 1 sztuka
cebula - 2 sztuki
jajko - 1 sztuka(do farszu)
sól, pieprz - 1 czubata łyżeczka
olej do smażenia
2-3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
marchew, pietruszka seler
bułka tarta
3 jajka
opakowanie papieru ryżowego
Krokiety z mięsem w papier ryżowy zawinięte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od gotowania mięsa:
Płuczemy mięso wieprzowe i drobiowe, wstawiamy do dużego garnka z wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, i gotujemy do miękkości.
Dodajemy po chwili marchew pietruszkę i seler
Po około godzinie gotowania wyciągamy porcje rosołową i obieramy ją z mięsa i skóry.
Po kolejnej godzinie wyciągamy mięso wieprzowe.
Mielimy mięso wieprzowe, z porcji rosołowej również (skórę także - zapobiega sypaniu się mięsa podczas krojenia krokietów).
Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, do zrumienienia, dodajemy do zmielonego mięsa(lub mielimy razem z mięsem), dodajemy jajko, pieprz, sól, łączymy wszystkie składniki.
2.Zawijanie i smażenie:
Płaty papieru ryżowego kolejno moczymy w ciepłej wodzie(około 20sekund) przekładamy na deskę, papier po chwili będzie miękki.
Nakładamy farsz i zawijamy krokiety.
Obtaczamy w rozkłóconym jajku, bułce i jeszcze raz w jajku i bułce
smażymy na rumiano z każdej strony.
Podajemy najlepiej z barszczem;)
Komentarze