farsz;
1 mała cukinia
300 g kaszy gryczanej w woreczkach
1 cebula
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie
natka pietruszki
Krokiety z kaszą gryczaną i cukinią . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników miksujemy ciasto na nalesniki .Odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy na rozgrzanej patelni naleśniki.
2.Na rozgrzanym oleju smazymy pokrojoną w kosteczkę cebulę .Cukinie obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę .
Dodajemy do cebuli. Miedzyczasie gotujemy w osolonym wrzątku kasze, odcedzamy.
Gdy cukinia zmięknie dodajemy kasze i pokrojone suszone pomidory .Mieszamy i doprawiamy do smaku.
Pod koniec dodajemy natkę pietruszki.
3.Na upieczone naleśniki nakładamy porcje farszu.
4.Zwijamy w kształt krokieta. Układamy na blaszce wyłożonej posmarowaną folią aluminiową .Na każdy krokiet kładziemy pasek żółtego sera i listek natki pietruszki. Zapiekamy w temp.175 stopni przez 25 minut.
Porady
Wierzch naleśników skrapiamy delikatnie olejem by wierzch nie był wysuszony.
Komentarze