Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Jajka ubić w misce, dodając po trochu mąkę, mleko i wodę. Pozostawić na ok.30 minut aby ciasto "odpoczęło".Patelnię rozgrzać z niewielką ilością tłuszczu. Łyżką wazową nalewać cienką warstwę ciasta na patelnię i smażyć z dwóch stron.
2.Kapustę pokroić na ćwiartki, wykroić głąbia, ugotować, przestudzić i dobrze odcisnać z wody, zmielić.
3.Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na tluszczu dodać drobno pokrojone pieczarki, wszystko razem poddusić. Kapustę wymieszać razem z pieczarkami i doprawić do smaku sola i pieprzem. Jeśli chcemy, cebulę i podsmażone pieczarki można zmielic razem z kapustą wtedy farsz będzie bardziej gładki.
4.Farsz nakladać na naleśniki i najpierw składać przeciwlegle boki a następnie zwinąć w rulon.
5.Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce, obsmażać z obu stron. Podawać do barszczu lub jako samo danie.
Komentarze