KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

5 (197 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Krokiety z kapustą i pieczarkami to danie które najlepiej smakuje z barszczem czerwonym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Naleśniki:
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody(może być mineralna)
    20 dag mąki
    sól
    tłuszcz do smażenia

    Farsz:
    1 mała główka kapusty
    2 cebule
    30 dag pieczarek
    tuszcz
    sól, pieprz

    2 jajka
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-03htocv 1. Ciasto: Jajka ubić w misce, dodając po trochu mąkę, mleko i wodę. Pozostawić na ok.30 minut aby ciasto "odpoczęło".Patelnię rozgrzać z niewielką ilością tłuszczu. Łyżką wazową nalewać cienką warstwę ciasta na patelnię i smażyć z dwóch stron.
  • 2. Kapustę pokroić na ćwiartki, wykroić głąbia, ugotować, przestudzić i dobrze odcisnać z wody, zmielić.
  • image-1mwxnje 3. Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na tluszczu dodać drobno pokrojone pieczarki, wszystko razem poddusić. Kapustę wymieszać razem z pieczarkami i doprawić do smaku sola i pieprzem. Jeśli chcemy, cebulę i podsmażone pieczarki można zmielic razem z kapustą wtedy farsz będzie bardziej gładki.
  • image-1ylhwj9 4. Farsz nakladać na naleśniki i najpierw składać przeciwlegle boki a następnie zwinąć w rulon.
  • image-15igof7 5. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce, obsmażać z obu stron. Podawać do barszczu lub jako samo danie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować