Krokiety to naleśniki zawinięte z pysznym farszem. U mnie farsz ze szpinaku z aromatycznym czosnkiem podsmażonym na maśle z dodatkiem ciągnącej się mozzarelli. Polecam na świąteczny stół do czerwonego barszczu.
Składniki:
Składniki:
Naleśniki:
mąka 200 gram
mleko 600 ml.
jaja 4 szt.
olej 1 łyżka
szczypta soli
Farsz:
szpinak mrożony 600 gram
mozzarella 2 kulki
czosnek 3 ząbki
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
jaja 2 szt.
Krokiety ze szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 30 min. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki ( ciasta jest delikatne, dlatego naleśniki musza dobrze przysmażyć się, aby nie rwały się ).
Szpinak odmrozić a następnie dokładnie odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko podsmażyć. Dodać szpinak. Smażyć aż woda dokładnie odparuje ( ok. 5 min. ). Doprawić solą i pieprzem. Mozzarellę drobno posiekać.
Na ostygnięte naleśniki na rogu nałożyć farsz. Na to układamy 1-2 łyżki mozzarelli. Zwijamy najpierw boki do środka a następnie zwijamy całą roladkę- krokieta.
Jaja rozbełtać. Krokiety najpierw zanurzyć w jajku a potem w bułce tartej.
Układać na rozgrzanym oleju i smażyć na złocisty kolor z każdej strony. Następnie przełożyć na ręcznik papierowy.
Komentarze