królewicz- ciasto miodowe z budyniem

4.48 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Królewicz to jedno z pierwszych ciast, które upiekłam. Zawsze robiła je moja mama, najczęściej na Święta lub większe uroczystości.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto miodowe:


    300 g mąki
    1 jajko
    3/4 szklanki cukru
    150 g masła
    3 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki ciepłego mleka
    łyżeczka kakao
    na biszkopt:
    3 jajka
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    3 łyżki zimnej wody
    na krem budyniowy:
    1 litr mleka
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    40 g mąki ziemniaczanej
    30 g mąki pszennej
    250 g masła
    na polewę:
    1/2 szklanki cukru pudru
    125 g masła
    2 łyżki kakao
    2 łyżki wrzątku
    czekoladowe wiórki do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Królewiec Desery

Królewicz- ciasto miodowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe: wszystkie składniki zagnieść a ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia i piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić.
    Biszkopt: białka ubić na sztywno, nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki. Piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić.
  • 2. Foremkę, w której piekły się blaty ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dni położyć jeden blat miodowy. Mąki wymieszać z cukrem, budyniem i połową mleka. Resztę mleka zagotować i wlać na nie rozrobione mąki. Ugotować budyń, zmniejszyć płomień i dodać masło. Mieszać energicznie (lub miksować) aż budyń i masło dokładnie się połączą. Połowę gorącej masy wyłożyć na ciasto miodowe, przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę budyniu i ostatni blat ciasta.
    Składniki polewy zagotować i polać ciasto. Posypać wiórkami czekoladowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Miód Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować