Ciasto królewicz z miodem imbirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO MIODOWE :
Z podanych składników zarabiamy ciasto jak zwykłe kruche, dzielimy na równe dwie połówki i wkładamy do lodówki na 30 min.
2.BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
Do ubitych dodajemy kolejno żółtka i wanilię.
Następnie wodę na zmianę z olejem.
Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem.
Dodajemy je lekko mieszając, pieczemy na takiej samej foremce do ciasta miodowe, przez ok 25-30 min w tem 180st.
3.Z chłodzone ciasto miodowe wałkujemy i wykładamy nim foremkę u mnie typowa blaszka 24x34cm nadmiar ciasta po bokach odcinamy.
Kazdy placek pieczemy osobno po ok 18min w temp. 180st do zrumienienia się.
4.MASA :
Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, ale umniejszamy ilości mleka ! do 400 ml
Dosładzam według uznania.
Do ugotowanego, gorącego wkładamy margarynę, czekamy aż się rozpuści, miksujemy na gładką masę.
Dzielimy do dwóch jednakowych misek na równe połówki.
5.SKŁADANIE ;
Na I ciasto miodowe wylewamy połowę jeszcze ciepłej masy budyniowej, powinno to już być gęste więc od razu czas na zimny biszkopt, na to druga połowa masy i II ciasto miodowe, lekko dociskamy i do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze