Królik w sosie śmietanowym

4.37 (202 ocen)

  • 60 min

Mięso z królika jest bardzo delikatne w smaku. Ja zrobiłam go w sosie śmietanowym z rozmarynem.Polecam Wam jest bardzo smaczny.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 tuszka z królika
    2 szklanki mleka
    400 ml śmietany 18%
    2 łyżki masła klarowanego
    1 łyżeczka rozmarynu
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.37 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuszkę z królika podzielić na mniejsze kawałki, zalać mlekiem i odstawić na całą noc do lodówki.
    Po tym czasie mięso wyciągnąć z mleka i osuszyć.
    Oprószyć solą i pieprzem.
    W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć królika z każdej strony na lekko rumiany kolor.
    Dodać 1/2 szklanki wody, posypać rozmarynem i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Uzupełniać od czasu do czasu zawartość wody.
    Śmietanę wymieszać w kubeczku z solą, pieprzem,szczyptą papryki i wlać do rondla z mięsem. Chwilę pogotować, aż sos zgęstnieje. Posypać natką pietruszki.
    Podawać z ziemniakami lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować