Królik w śmietanie

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, delikatne mięso, rozpływające się w ustach

  • 2 godz.

Składniki:


  • tuszka królika
    pieprz
    sól
    rozmaryn
    sok z 1 pomarańczy
    masło
    2 cebule
    350 ml wody
    2 łyżeczki musztardy Dijon
    200 ml śmietanki
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika myjemy, osuszamy i usuwamy błonę, następnie porcjujemy.
    Oprószamy pieprzem i przyprawami oraz sokiem z pomarańczy. Odstawiamy mięso do lodówki , najlepiej do następnego dnia. Po tym czasie roztapiamy masło na patelni, obsmażamy mięso na złoty kolor , następnie przekładamy do blaszki.Na maśle rumienimy posiekaną w pół krążki cebulkę. Dodajemy wodę, sól i musztardę , dokładnie mieszamy. Podlewamy królika i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 50 min.Dodajemy śmietankę i pieczemy kolejne 20 min. Sos zagęszczamy łyżką mąki jeśli będzie za rzadki . Podajemy z kaszą lub ziemniakami.

Porady

Po upieczeniu królika, powstały sos możemy przelać do rondelka i wtedy go zagęścić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować