Krajanka a'la snickers z sucharami

0 (0 ocen)

Kolejna słodka propozycja, tym razem bez pieczenia. Krajanka a'la Snickers wykonana z spodu z sucharów, chrupiących orzeszków ziemnych w karmelu i aksamitnej polewy czekoladowej. "Pyszne.."- tak powiedział tata, któremu czasem trudno dogodzić ;) Więc polecam!! Na pewno Wam zasmakuje.

Składniki:

  • Spód z sucharów:
    350 g sucharów
    150 ml mleka
    150 g mlecznej czekolady
    2 kopiaste łyżki kakao
    5 łyżek płynnego miodu
    2 łyżki masła
    1 łyżka Nutelli

    Orzeszki w karmelu:
    300 g orzeszków ziemnych, solonych
    3 łyżki wody
    3/4 szkl cukru
    3 łyżki miodu
    1 łyżka masła
    1 płaska łyżeczka cynamonu

    Polewa czekoladowa:
    3 łyżki mleka
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki masła
    3 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Snickers Desery Orzeszki

Krajanka a'la snickers z sucharami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód z sucharków: Suchary pokruszyć na piach (np. za pomocą wałka, malaksera lub blendera), następnie wymieszać z kakao. Czekoladę drobno posiekać. Mleko, miód, masło i czekoladę umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą (mieszanka nie powinna się zagotować, a jedynie podgrzać). Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestudzenia.


    Letnią mieszankę wlać do sucharów i dobrze wyrobić rękami do uzyskania zwartej kuli ciasta, dodając pod koniec Nutellę. Jeśli masa będzie się kruszyć należy dodać jeszcze kilka łyżek Nutelli.

    Tak przygotowany spód z sucharków umieścić w kwadratowej blaszce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze wklepać w dno formy.
  • 2. Orzeszki w karmelu: Wodę wraz z cukrem i miodem umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zkarmelizowania- zezłocenia. Gdy masa nabierze ładnego brązowego kolorku dodać do niej masło i wymieszać do jego rozpuszczenia. Na koniec wsypać orzeszki ziemne i energicznie wymieszać.

    Tak przygotowane orzeszki w karmelu od razu rozprowadzić na spodzie z sucharków (karmel będzie bardzo szybko twardnieć) i dobrze podociskać, by obydwie warstwy skleiły się ze sobą. Odstawić do zastygnięcia karmelu.
  • 3. Polewa czekoladowa: Mleko i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Dodać masło, mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao i energicznie wymieszać. Przestudzić.

    Gęstniejącą polewę wylać na orzeszki w karmelu. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem pokroić ostrym nożem na kwadraty. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Krab Orzeszki ziemne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować